titloi

7/10/13

Α1 Παναθηναϊκός : Αναστασία Σλούκα "Ubi concordia, ibi victoria (που σημαίνει "όπου ενότητα, εκεί νίκη")

Η πρωταθλήτρια Αναστασία Σλούκα μετρά αντίστροφα για την έναρξη της νέας σεζόν.
"Ubi concordia, ibi victoria" (vid)
Νέα, ταλαντούχα με όρεξη για διάκριση και αγάπη για το μπάσκετ. Πριν λίγους μήνες κατέκτησε τον τίτλο, φορώντας τη φανέλα με το "τριφύλλι" και τώρα βιώνει τη σημασία του να είσαι μέλος του Παναθηναϊκού, αφού το δύσκολο κομμάτι είναι να παραμείνεις στην κορυφή.
- Μας χωρίζει μια εβδομάδα από το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς. Πώς είναι αυτή η προσμονή από τη θέση των πρωταθλητριών;
"Το να έχεις πίσω σου την κατάκτηση του πρωταθλήματος προσθέτει άγχος, ευθύνη, και θέτει ως βασικό στόχο τη διατήρηση της κορυφής".
- Πώς βιώσατε πέρυσι την πορεία προς τον τίτλο;
"Λέγαμε ότι πρέπει να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά και αυτό κάναμε. Δεν ήταν από την αρχή σκοπός μας το πρωτάθλημα, στη συνέχεια όμως, και βλέποντας πως η απόδοση της ομάδας ανέβαινε σταδιακά, αυξήθηκαν και οι απαιτήσεις μας".
- Η απώλεια του κυπέλλου σάς φρέναρε τα σχέδια;
"Βασικός μας στόχος ήταν να περάσουμε στο φάιναλ φορ και αν μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι παραπάνω θα ήμασταν ευχαριστημένες. Άλλωστε, εκείνη τη χρονική στιγμή η ομάδα δεν ήταν πλήρης, λόγω τραυματισμών. Δεν καταφέραμε να πάρουμε το τρόπαιο, αλλά -όπως αποδείχθηκε στην πορεία- αυτό δεν μας επηρέασε".
- Ποιο ήταν το ιδιαίτερο στοιχείο που σας οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος;
"Ήταν η ομαδικότητα και το δέσιμο που είχαμε. Η δουλειά που έγινε για το τμήμα απ' όλους. Η κοινή προσπάθεια για το καλύτερο, η προσφορά της διοίκησης, των φιλάθλων, πράγματα πρωτόγνωρα, τουλάχιστον για εμένα".
- Υπήρχε κάποιο μυστικό σύνθημα που σας έδινε δύναμη;
"Ubi concordia, ibi victoria (που σημαίνει "όπου ενότητα, εκεί νίκη"). Αυτό μας ακολούθησε από το φάιναλ φορ του κυπέλλου, έως την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με την ενότητα παραμείναμε δυνατές και συγκεντρωμένες μέχρι το τέλος, παρά την απώλεια του κυπέλλου".
- Ποιοί είναι οι στόχοι για τη νέα σεζόν;
"Να παραμείνουμε στην κορυφή. Η ομάδα φέτος έχει ενισχυθεί με αξιόλογες παίκτριες και θα διεκδικήσουμε και αυτό που χάσαμε πέρυσι, δηλαδή το κύπελλο".
- Η παρουσία της Γιασεμή Σαμαντούρα στον πάγκο, πόσο σημαντική είναι;
"Απόλυτα καθοριστική! Έχει εμπειρία, έχει γνώσεις και όταν μια προπονήτρια καταφέρνει, παρά τις όποιες διαφωνίες, να κρατήσει μια ομάδα ενωμένη τότε είναι πάρα πολύ καλή στη δουλειά της. Η Γιασεμή το κάνει αυτό".
- Ποια άλλα στοιχεία θα πρέπει να έχει ένας προπονητής εκτός από τεχνική κατάρτιση;
"Να έχει γνώσεις ψυχολογίας, ιδίως όταν αναφερόμαστε στο γυναικείο μπάσκετ, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις καταστάσεις καλύτερα".
- Προτιμάς γυναίκα προπονήτρια, ή άντρα προπονητή;
"Θεωρώ πως με τη γυναίκα τα πράγματα είναι καλύτερα. Γνωρίζει τις ανάγκες μας και ως αθλήτριες, αλλά και ως γυναίκες".
- Η διττή ιδιότητα των φιλάθλων, πώς "περνάει" σε σας;
"Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έχουν αποδείξει πως αγαπούν την ομάδα, τη στηρίζουν έμπρακτα εδώ και χρόνια. Πλέον το διοικητικό κομμάτι ανήκει σε αυτούς και προσπαθούν -και από αυτό το πόστο- να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Αυτό που θέλουν από εμάς είναι να τιμήσουμε τη φανέλα και να παλέψουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα".
- Ποια αθλήτρια ξεχωρίζεις για την παρουσία της στον Παναθηναϊκό;
"Δεν υπάρχει άλλη από την Τούλα Καλέντζου. Είναι τα πάντα για την ομάδα, εντός και εκτός γηπέδου. Λειτουργεί γι' αυτή, παίζει γι' αυτή και μας βοηθάει όλες, με όποιον τρόπο μπορεί. Για μένα είναι πρότυπο".
- Τί σε έκανε να αγαπήσεις το μπάσκετ;
"Ο αδερφός μου. Όταν είχε ξεκινήσει αυτός τις προπονήσεις πήγαινα κι εγώ μαζί με τον πατέρα μου να τον δούμε. Καθώς τον παρακολουθούσα άρχισα ν' αγαπώ το άθλημα, μου άρεσε που παίζαμε κι οι τρεις μας".
- Εσύ στον Παναθηναϊκό και ο αδερφός σου (Κώστας) στον Ολυμπιακό. Μετά τον Τζωρτζ και την Ορθούλα Παπαδάκου, είσαστε το δεύτερο… "ζευγάρι" που του συμβαίνει αυτό. Πώς το ζείτε;
"Όταν ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό, θυμάμαι, πως ζήτησα τη γνώμη του. Μου είχε πει ότι αυτός δεν είχε κανένα πρόβλημα και εφόσον ήταν η καλύτερη πρόταση για την καριέρα μου να την ακολουθήσω. Ήταν σύμφωνος με αυτό".
- Οι γονείς σας τί λένε;
"Θέλουν να μας βλέπουν και τους δύο να παίζουμε καλά, να νικάμε, όπου και αν είμαστε".
- Έχετε έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση;
"Όχι, γιατί ο καθένας από μας είναι προσηλωμένος στην ομάδα του, είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του και στον σύλλογο που εκπροσωπεί".
- Φέτος αγωνίστηκες με την Εθνική Νέων Γυναικών. Θα ήθελες να έρθει κλήση και για την Εθνική γυναικών;
"Η συμμετοχή στην Εθνική είναι όνειρο για κάθε παίκτρια. Είναι ένας στόχος που έχω θέσει για το μέλλον κι ελπίζω κάποια στιγμή να υλοποιηθεί".
- Πριν από λίγες ημέρες είδαμε τον Νίκο Γκάλη να εισέρχεται στον κόσμο των Social Media και αμέσως ακολούθησε ιντερνετικός πανικός. Πιστεύεις πως η εικόνα αθλητών όπως ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Χριστοδούλου, επηρεάζει ακόμα και τώρα τα νέα παιδιά;
"Επηρεάζει και θα επηρεάζει για πολλά χρόνια. Αυτοί έφεραν το μπάσκετ στη χώρα μας και θα αποτελούν πρότυπα και έμπνευση για κάθε αθλητή".
- Θα ήθελες να αφήσεις το στίγμα σου στον χώρο;
"Ως αθλήτρια προσπαθείς πάντα να κάνεις το καλύτερο για την ομάδα σου. Όταν έρθει η στιγμή που θα σταματήσεις, θέλεις να σε θυμούνται και να αποτελείς πρότυπο για τις επόμενες γενιές, είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις των αθλητών και αθλητριών που το έχουν καταφέρει αυτό".

Πηγή : http://www.paoworld.gr