titloi

7/10/13

Α1 Ίκαρος Καλλιθέας:Αφιέρωμα στη Λίντια Μίλκοβα Βαρμπάνοβα

¨Ενα σπουδαίο αφιέρωμα έκανε αμερικάνικη ιστοσελίδα για την σπουδαία ξένη αθλήτρια του Ικάρου Καλλιθέας Λίντια Μίλκοβα Βαρμπάνοβα που ξεκίνησε μόλις χθες την 15η της σεζόν σαν επαγγελματίας στον αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στον Βόλο. 

 Δεν είναι ποτέ εύκολο να μετακομίζει  κάποιος  μακριά από το σπίτι του . Είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν φεύγει μακριά από το σπίτι και δεν μιλά αγγλικά.
Αυτό ακριβώς αντιμετώπισε η  Λίντια Βαρμπάνοβα , όταν πρωτοεισήλθε στο Boise State University.
«Όταν ήρθα στο Boise  δεν μιλούσα Αγγλικά, γι 'αυτό ήταν μια πραγματικά δύσκολη αρχή '' είπε. "Είχα πραγματικά να εργαστώ σκληρά για να περάσω τα μαθήματα και  έτσι να είμαι σε θέση να παίξω.''
Η Βαρμπάνοβα , αρχικά από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, ήταν μέλος της ομάδας μπάσκετ γυναικών του Boise 
State από τον Δεκέμβριο του 1990 μέχρι την άνοιξη του 1994. HΒαρμπάνοβα όχι μόνο υπήρξε βασική σέντερ της ομάδας του πανεπιστημίου σε όλη την τετραετία   αλλά επιλέχθηκε στην  All-American ομάδα και πήρε πλήθος διακρίσεων τόσο σαν πρωτοετής  αλλά και τελειόφοιτος ..
Μάλιστα κέρδισε την προσοχή όλων των προπονητών στην περιφέρεια της 
BIGSKYκαι αναδείχθηκε κορυφαία νέα παίκτρια της περιφέρειάς της την άνοιξη του 1991.Μεγαλύτερη τιμή ήταν η ανα΄δειξη της σε mvpτου πρωταθλήματος το 1994 .
"Δεν θέλω να ακουστώ μετριόφρων , αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην υπάρχουν  οι μεμονωμένες διακρίσεις και τρόπαια  στο μπάσκετ", δήλωσε η Βαρμπάνοβα . «Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα και αυτή είναι η ομορφιά του. Έτσι ο τίτλος της MVP ή οποιοδήποτε άλλο βραβείο δεν σημαίνουν τίποτα, αν η πορεία της ομάδας δεν είναι επιτυχημένη  "
Η ύψους 1.94 αθλήτρια εξακολουθεί να κατέχει 12 ρεκόρ στην ιστορία του  Boise State, και  κατατάσσεται 24η στη λίστα των 25 κορυφαίων αθλητριών της Big Sky .
"Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που το  Boise State και το Big Sky με θυμάται", δήλωσε η Λίντια . "Εδώ θα πρέπει να μοιραστώ  μάλλον ένα μυστικό. Σχέδιά μου είναι να πάμε πίσω στο BSU και να ολοκληρώσω την  εκπαίδευσή μου δύο χρόνια από σήμερα (όταν ο γιος μου τελειώσει το γυμνάσιο). Δεν είχα τελειώσει τότε, έτσι σκοπεύω να το κάνω τελικά και ανυπομονώ να να δω όλους όσους μου θυμούνται. "
Προπονήτριά της ήταν η Τζουν Ντόχερτι που είναι τώρα προπονήτρια το Ουόσιγκτον Στέϊτ .
"Η Λίντια υπήρξε από τις  κορυφαίες και  πιο ταλαντούχες αθλήτριες  του  μπάσκετ που κόσμησε  την περιφέρεια της Big Sky αλλά και όλο το 
NCAA σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε η Τζούν Ντόχερτι "Οι εκπληκτικές της ικανότητες της, την οδήγησαν να θέσει και να διατηρήσει για πολλά χρόνια ένα ρεκόρ στο ποσοστό στα   σούτ εντός παιδιάς στο NCAA - ρεκόρ τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες." 

Η Βαρμπάνοβα –Μίλκοβα πέτυχε ένα μυθικό σχολικό ρεκόρ 1834 πόντων και 770 ριμπάουντς με 67.4% (!!!) ποσοστό ευστοχίας στο σύνολο της πανεπιστημιακής καριέρας της .  
"Η Λίντια  ήταν μία από τις πιο ήρεμες και καταρτισμένες αθλήτριες που έπαιξαν ποτέ σε γυναικείο ματς», δήλωσε η χεντ κόουτς του Μοντάνα Στέϊτ  Τρίσια Μπίνφορντ συμπαίκτρια της Βαρμπάνοβα στο Boise State. "Είχε πάντα ένα μετρητή,  ένα τρόπο για να απαλλαχθεί από την άμυνα και  να  τελειώσει την φάση με ευκολία."
"Η Λίντια ήταν το όνειρο κάθε πόιντ γκαρντ, διότι αν μπορούσες να της πασσάρεις , εκείνη θα  τελείωνε την φάση ,'' πρόσθεσε η Μπίνφορντ . "Ήταν πάντα έτοιμη για να πάρει  ασίστ . Σαν μέλος της ομάδας, ήταν ταπεινή, ανιδιοτελής, και γενικά ένα σπουδαίο άτομο. Είναι κάποια που σέβομαι σαν  παίκτρια, αλλά το πιο σημαντικό ως ένα άτομο που  πάντα καθοδηγείται από την πίστη της στο Θεό. 


Η Βαρμπάνοβα ήταν πρώτη σε όλες τις ΗΠΑ σε ποσοστό διπόντων τόσο σαν τριτοετής όσο και δευτεροετής. Πήρετοντίτλο Kodak Honorable Mention All-American.  Ήτανεπίσηςμίααπότιςεννέαφιναλίστγιατοντίτλο  Champion Player of the YearκαιφυσικάεπελέγηγιατηνΕθνικήΒουλγαρίαςτοκαλοκαίριτου 1994  .
"Υπήρξε  το όνειρο κάθε προπονητή, λόγω του πάθους της για να τιμήσει το παιχνίδι, δίνοντας τα όλα σε κάθε προπόνηση και αγώνα ," είπε η Ντόχερτι . "Ήταν πάντα μία  νικήτρια και έξω από το γήπεδο με τις αξίες και  ενέργειές της  με τους άλλους."
Μετά από μια επιτυχημένη τετραετία  στο Boise State, η Βαρμπάνοβα επέστρεψε στην Βουλγαρία και ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά . Μόλις χθες ξεκίνησε στον Βόλο την  15η σεζόν της και είναι τιμή για το ελληνικό πρωτάθλημα που αγωνίζεται εδώ .
Όχι μόνο η Βαρμπάνοβα συνεχίζει να παίζει, αλλά έγινε και προπονήτρια της Εθνικής 
FYROMγια τρία χρόνια. M
άλιστα ξεκίνησε μια ιδιωτική σχολή μπάσκετ για τα παιδιά ηλικιών 6-14, με περίπου 120 παιδιά στο πρόγραμμα.